Kirjallinen tuotantoni


Olen julkaissut tietokirjoja ja asiaproosaa vuodesta 2008. Osa kirjoista on loppuunmyyty ja niitä löytää vain kirjastoista. Niin kuin tietenkin tuoreimpiakin teoksia. Kirjaluetteloni löydät tästä.

Uusimmat kirjani saat käyttöösi hyvin varustelluista kirjakaupoista tai kustantajieni verkkokaupoista.

Nivelet kuntoon. Elämää ennen tekoniveliä ja sen jälkeen -kirjaa myy myös Turun seudun nivelyhdistys, jonka kanssa teen yhteistyötä.

Kirjoja voit tiedustella myös sähköpostilla kauttani.

Löydät kirjoittamani kirjat rullaamalla näyttöä alaspäin.

Kuninkaallisia naisia

Elämää aikamme hoveissa

Elegantteja edustusasuja, satumaisia häitä, PR-työtä historiallisissa kulisseissa sekä alati kannoilla juoksevia paparazzeja. Kuninkaallisten arki on kaukana tavallisten ihmisten elämästä, ja ehkä juuri siksi heidän edesottamuksensa kiinnostavat monia.

Tuula Vainikainen kirjoittaa teoksessaan Euroopan hovien naisista ja heidän välisistään suhteista: hallitsijoista, puolisoista, äideistä, tyttäristä, anopeista ja miniöistä. Mukana on kiehtovia naishahmoja Alankomaiden muotikuningatar Maximasta Mette-Maritiin, yksinhuoltajaäitiin, josta tuli Norjan kruununprinsessa – unohtamatta 70 vuotta Yhdistynyttä kuningaskuntaa hallinnutta Elisabet II:ta.

Millaisia naisia nämä miljoonien seuraamat ”siniveriset” ovat? Entä kun satu käy toteen ja kaukana kuninkaallisista piireistä kasvanut koulutettu tyttö kohtaa oikean prinssin? Herkullinen lukupaketti tarjoaa ruhtinaallisen annoksen naisvoimaa.

Proffapoluilla

Tutkittua ja koettua tiedenaisten elämästä

Anu Lahtinen – Tuula Vainikainen

Suomalaisten naisten tie tieteen huipulle on ollut mutkikas. Vielä 1900-luvun alussa naisten oli anottava vapautusta sukupuolestaan päästäkseen opiskelemaan yliopistossa, ja matkalla tohtoriksi, dosentiksi tai professoriksi oli monta kivikkoa.

Ensimmäinen suomalainen naisprofessori oli historian professori Alma Söderhjelm Åbo Akademissa 1920-luvulla. 2020-luvulla naisten osuus professuureista on edelleen vain kolmannes. Vaikka tänäkin keväänä olemme kuulleet uutisia uusista rehtorien ja tieteellisten johtajien nimityksistä, taivallettavaa riittää. Varsinkin luonnontieteellisten ja teknillisten alojen professuureissa naiset ovat selkeästi vähemmistönä tai puuttuvat kokonaan. Yliopistojen ykkösrehtoreista vain 18 prosenttia on naisia.

Eri tieteenalojen ensimmäiset tunnetaan, mutta mitä tapahtui heidän jälkeensä? Useilla tieteenaloilla ensimmäisen naisprofessorin jälkeen on voinut kulua kymmeniä vuosia ennen kuin seuraava nainen on edennyt samaan asemaan. Syvälle piintyneet asenteet ja epätasa-arvoiset käytännöt on hyvä tunnistaa ja tiedostaa. Tieteen lasikatot tai mustat aukot eivät synny äkillisesti tai sattumalta.

Proffapoluilla-kirjan kirjoittajat selvittivät naisten asemaa yliopistossa ja kokosivat 160 naisprofessorin kokemuksia urapolustaan. Vähättely, ansioiden ohittaminen ja moninkertaiset pätevyysodotukset ovat tuttuja monille. Vastapainoksi moni on voinut kokea kollegiaalista yhteistyötä ja saanut tukea ja kannustusta lähipiiristä. Teos antaa tukea ja oivalluksia urapolulle.

Vastapainoksi moni on voinut kokea kollegiaalista yhteistyötä ja saanut tukea ja kannustusta lähipiiristä. Oman perheen, kollegojen, innostavien opiskelijoiden ja uskoa valavien ohjaajien tuki on korvaamatonta.


Arvioita teoksesta:

Proffapoluilla sopii hyvin lukukirjaksi kaikille tiedemaailman tasa-arvosta kiinnostuneille, tieteen poluille aikoville ja sitä jo kulkeville - ja heidän opettajilleen ja ohjaajilleen. Se on myös mitä mainioin lahjakirja muun muassa valmistuville ylioppilaille ja akateemisten loppututkintojen suorittaneille.

Koronavuosien 2020-21 kirjani

Korona-ajan kirjani. Nivelet kuntoon. elämää ennen ja jälkeen tekonivelten (Kirjapaja) ilmestyi keväällä 2020. Keväällä 2021 ilmestyivät Mummukirja. Mistä on isoäidit tehty (Kirjapaja) ja Matkalla jossain Saksassa (Avain).

Matkalla jossain Saksassa

Koronavuoden Saksan ikävästä syntyi ensimmäinen matkakirjani.

“Sveitsissä asuva lapsuudenystäväni oli joskus heikkona hetkenään valittanut, ettei kukaan suomalaisystävä käy kylässä. Kannattaa miettiä, mitä toivoo, sillä toivehan saattaa toteutua eli mehän lähdimme! Tuon ensimmäisen kesän jälkeen lähdimme vielä uudestaankin, eri kokoonpanoilla”, kertoo Tuula Vainikainen kirjassaan perheensä matkailuperinteen alkamisesta.

Vainikainen vierailee matkoillaan Berliinin lisäksi muun muassa Füssenissä, Bautzenissa, Quedlinburgissa, Stralsundissa ja Frankfurt an der Oderissa. Perhe lomailee, elää etätyöläisen arkea ja tapaa ihmisiä. Myös Saksan kipeä historia kohtaa Vainikaisen tarinoissa nykypäivän.Lasten lennettyä pesästä Vainikainen on matkannut Saksassa puolisonsa kanssa. Väliaikaisia koteja on perustettu eri osoitteisiin itäisessä Saksassa.

“Näihin elettyihin 32 matkavuoteen mahtuu suurin osa yhteisestä elämästämme. Toukokuussa 2019 juhlimme 39-vuotishääpäiväämme Bautzenissa ihanalla kevätkesäisellä parsa-aterialla majapaikkamme ravintolan terassilla. Olen monesti ajatellut, että onneksi meillä on yhteinen harrastus tässä matkaamisessamme.”

Tuula Vainikainen on turkulainen historian maisteri, tietokirjailija, tiedottaja, neljän aikuisen pojan äiti ja viiden lapsenlapsen mummu.

Kustantaja: Avain

ISBN: 9789523042919

Palautetta lukijoilta:

"Superkiitokset parveketuolimatkasta Saksan ympäri!
Kirjasi toimii monella tasolla. Se ei ole ainoastaan matkakirja, vaan opastaa Saksaan pintaa syvemmälle. Luin sitä elämäntapakirjana, rohkeuskirjana, kohtaamiskertomuksena, kirjana elämänarvoista, havahduttajana arvostamaan elämyksiä ja toisen maan kulttuuria. Nyt ei puutu kuin matkalippu Saksaan!" - Elina Tampereelta.

"Luin innolla Tuula Vainikaisen kirjoittaman kirjan matkailusta Saksassa. Aikamoinen tietopaketti se kirja on, paljon historiallista tietoa ja nähtävyysvinkkejä yhdistettynä perhematkojen hauskoihin anekdootteihin. Sanoin juuri täällä asuvalle suomalaiselle ystävälleni, että Tuula tietää Itä-Saksasta enemmän kuin me ja paljon enemmän kuin tavallinen länsisaksalainen tietää, sillä kuten Tuulakin on matkoillaan huomannut, länsisaksalaiset eivät ole olleet kovin kiinnostuneita idästä ja ovat mieluummin lähteneet autolla Ranskaan kuin vaikkapa Dresdeniin. Kirja on sujuvaa tekstiä, kivaa kesälukemista ja varmaan moni lukija saattaa innostua ja lähteä tutustumaan Saksaan. Kiitos kirjasta Tuula Vainikainen ,oli ilo matkustaa kanssasi toisessa kotimaassani." - Ulla Kölnistä.

"Aloitin ennen lomaa, luin loppuun nyt. Hyvä muistutus siitä, miten innoittavaa, virkistävää ja tärkeää matkustaminen on. Saksa on suuri ja monipuolinen maa, toisaalta tunnistamme yleissaksalaiset piirteet kyllä. Sehän niin loputtoman kiinnostavaa onkin: ihminen on tavallaan sama kaikkialla, mutta silti paikallisuudet vaikuttavat paljon ja ilman niitä olisi ihan hirmuisen tylsää. Kiitos Tuula tunnelmallisesta, sympaattisesta ja hyödyllisestä kirjasta. Viihdyttävästä myös. Teit myös näkyväksi sen, että on hyvä osata valita se, mikä itselle on sopivaa ja tärkeää. Yhdelle se on mökkeilyä, toiselle matkailua eri puolilla Saksaa. Kolmannelle jotain muuta. Tärkeää tietää omansa. Samalla muistin taas, että nojatuolimatkailukin on oikein mukavaa.Mutta kun taas päästään, mennään! ����" - Sari Helsingistä.

Mummukirja

Mistä on isoäidit tehty?

Isovanhemmuutta tavataan kutsua elämän jälkiruuaksi. Lapsenlapset ovat useimmiten ihania, mutta millaisista aineksista oma rooli mummuna, mummina ja isoäitinä rakentuu? Mummuista kun on moneksi.

Tuula Vainikainen kirjoittaa teoksessaan isovanhemmuudesta naisen kokemana. Miltä tuntuu, kun yhtenä päivänä oivaltaa olevansa vanhinta sukupolvea - ja kantaäiti? Ovatko höpsähtäneet mummut totta vai tarua? Sopiiko omaa lasta neuvoa kasvatusasioissa?

Suhde lapseen tekee isovanhemman, mutta määrittääkö mummuus myös muita ihmissuhteita - asuuko mummulla vaari vai puoliso?

Mummukirja on kiehtova tutkimusmatka moni-ilmeiseen isoäitiyteen ja varttuneen naisen elämään sukupolvien ketjussa. Teoksessa pohditaan sitä, mitä isovanhemmuus tarkoittaa naisen elämässä?

Kirja ilmestyi maaliskuussa 2021.

Kustantaja: Kirjapaja

Juttelin mummuna olemisesta äitienpäivänä 2021 toimittaja Kalle Talosen kanssa Ylen Sunnuntaivieraana. Kuuntele tästä:https://areena.yle.fi/audio/1-50805845

Nivelet kuntoon

Elämää ennen ja jälkeen tekonivelten

Nivelvaivat haittaavat monen elämää, vaikeuttavat liikkumista ja aiheuttavat kipua. Nivelrikkoa ei pystytä parantamaan, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa ja siitä kärsivän elämänlaatua parantaa. Vuosittain yli 20 000 suomalaista saa polven tai lonkan nivelrikon vuoksi tekonivelen.

Lääketieteen toimittaja Tuula Vainikainen kertoo, miten polven ja lonkan nivelvaivat syntyvät ja kuinka niiden kanssa voi selviytyä. Kirjassa kerrotaan, kuinka voimme pitää huolta kantavista rakenteistamme ja kuinka elämä sujuu silloin, kun tekonivel tulee ajankohtaiseksi.

Tekonivelleikkaus on iso operaatio, joka mietityttää ennalta ja josta kuntoutuminen vaatii onnistuakseen paljon potilaan omaa panosta.Kirjassa puhuvat sekä lääketieteen ammattilaiset että kokemusasiantuntijat – polvi- ja lonkkarikkoiset itse.

Mukana on runsaasti hyödyllistä tietoa sekä nivelkunnosta, tekonivelleikkaukseen valmistautumisesta että elämästä tekonivelen kanssa. Kirjassa tarinansa kertoo monta polven ja lonkan tekonivelten saanutta. Osa heistä on haastateltu sekä 2009-2010 että syksyllä 2019.

Nivelet kuntoon. Elämää ennen ja jälkeen tekonivelten on kauttaaltaan uudistettu versio tekijän vuonna 2010 julkaisemasta Nivelkirjasta. Nivelrikko, tekonivelleikkaus ja kuntoutuminen. (WSOY)

Miksi aina väsyttää?

Irti uupumuksen noidankehästä

Takana miten kuten nukuttu yö, olo on nuutunut ja väsymys jäytää. Hyvä ja riittävä uni on terveydelle yhtä tärkeää kuin oikea ravinto ja riittävä liikunta. Moni nukkuu nykyään liian vähän, mutta väsymyksen taustalla ei aina ole liian vähäinen uni vaan syynä voi olla myös unen laatu.

Tuula Vainikainen kertoo teoksessaan, mitä tehdä kun unikaan ei virkistä. Unen laatua voivat heikentää stressi, vaikea elämäntilanne ja elintavat. Naisen uni häiriintyy usein vaihdevuosi-iässä. Myös monet elimelliset sairaudet aiheuttavat huonounisuutta.

Väsymyksen syyksi voi paljastua uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkokset, levottomien jalkojen oireyhtymä tai pitkäaikainen väsymysoireyhtymä, joita kaikkia voidaan hoitaa.

Kirja tarjoaa asiantuntijatietoa väsymyksen moni-ilmeisyydestä ja huonounisuuden syistä.

Mukana on myös väsymyksestä kärsineiden kokemuksia ja kertomuksia omasta selviytymisestä sekä runsaasti konkreettisia neuvoja väsymyksen selättämiseksi.

Kirjan asiantuntijoina oli Turun yliopiston ja Tyksin keuhkoklinikan ja uniapnean asiantuntijoita mm. professori Tarja Saaresranta, LT Ulla Anttalainen ja unihoitaja Sari Melkko.

Kirja ilmestyi 2017.

Kumppanina muistisairaus

Tietoa, tukea ja kokemuksia

Muistisairaus vaikuttaa suuresti sekä sairaan että hänen läheistensä elämään. Aiemmat roolit joutuvat usein myllerrykseen, ja edessä on monia muutoksia. Läheiselle matka on monesti paitsi raskas myös ainutkertainen tavalla, joka saa katselemaan elämään uudesta näkökulmasta.

Teos kertoo elämästä muistisairauden kanssa ja antaa tietoa muistisairauksista ja niiden hoidosta. Mukana on sekä lääketieteen, psykologian että hoitotyön asiantuntijoiden näkökulmia että sairaiden ja heidän läheistensä kokemuksia.

Muistisairauksia ei voida parantaa, mutta hyvä hoito ja läheisten tuki tarjoavat muistisairaalle mahdollisuuden hyvään, elämänmakuiseen arkeen.

Kustantaja: Kirjapaja (2016)

Rakastan, rikastan

Polkuja parempaan parisuhteeseen

Tuula Vainikainen – Liisa Välilä – Juha Välilä

Kun parisuhteen rakkaus ja lämpö on hiipunut, on suhteen elvyttäminen mahdollista, jos vain halua jatkaa suhdetta riittää. Joskus ihan hyväkin suhde voi kaivata uutta kipinää. Kun tavoite on yhteinen, pariskunta voi löytää toisensa ja rakkautensa uudestaan.

Tässä kirjassa asiantuntijat ja eri-ikäiset pariskunnat kertovat siitä, miten parisuhde voi vahvistua ja rakkaus voi voittaa kokemansa esteet. Parisuhde saa uuden mahdollisuuden vuosienkin jälkeen, kun omille tunteilleen ja tarpeilleen antaa luvan.

Teimme kirjan yhteistyössä. Välilät ovat parisuhdetyön kokeneita asiantuntijoita. Tuula Vainikainen utelias tietokirjailija.


Tuula Vainikainen on tiedottaja sekä terveys- ja perheasioihin erikoistunut toimittaja. Liisa Välilä on teologi ja perheterapeutti sekä työskenteli kirjan ilmestymisaikaan Kataja-parisuhdekeskus ry:n toiminnanjohtaja. Juha Välilä on parisuhderyhmien vertaisohjaaja.


Tällä hetkellä Liisa Välilä on perhe- ja parisuhdeasioiden asiantuntija Kirkkohallituksessa.

Eeva Nordman - Stadin tytöstä Turun proffaksi

Turun yliopiston syöpätautien ja sädehoidon professori muistelee: Osa opiskelijatovereistani lähti yliopistoon etsimään miestä. Oma äitinikään ei nähnyt tyttärelleen akateemista tulevaisuutta. Hänen mielestään minun kannattaisi hankkia itselleni joku naiselle sopiva ”pieni ammatti”, joka turvaisi elantoni, jos jäisin ilman miestä.

Eeva Nordman (s. 1931) teki uransa lääketieteen miehisessä maailmassa. Hän oppi jo nuorena olemaan kuin se sammakkotarinan kermakannuun pudonnut sammakko, joka jaksoi polkea ja selvisi voin pinnalle. Hän opiskeli lääkäriksi ja päätyi syöpätautien ja sädehoidon ylilääkäriksi ja professoriksi. 40-vuotisen uransa aikana hän ehti nähdä syövänhoidon huiman kehityksen ja oli mukana rakentamassa tuota menestystarinaa.

Eeva Nordman oli sota-ajan lapsi Helsingissä, kunnanlääkärin sijainen Itä-Suomessa, Jyväskylän Sädesairaalan ylilääkäri sekä Turun yliopiston professori ja Tyksin sädehoitoklinikan ylilääkäri. Syövän ehkäisemiseksi hän on toiminut aktiivisesti eläkepäivinäänkin debatoimalla tupakkaa ja nuuskaa vastaan.

Mediapinta 2015